reede, 16. aprill 2010

Rahvaste kiire vähenemine

Rahvastiku vähenemine on eriti silmatorkav endistes Idabloki riikides, kus sündide arv on märkimisväärselt kahanenud kõigest ühe põlvkonna jooksul. Ainsaks erandiks on Slovakkia, kus endise Tšehhoslovakkia liidri Gustav Husaki valitsusajal põhjustasid odavad korterid, pikk emaduspuhkus ja viisakalt öeldes tühipaljas väsimus beebibuumi, mis tänapäeval on omakorda väikese buumi tekitanud. 1974. aastal sündis Slovakkias 100 000 last aastas – praegu sünnib 50 000.
Rahvaarvult suur riik on küll Venemaa 146 miljoni inimesega. Kuid selles riigis on hetkel demograafiline kriis, venemaa linnaelanikkond on selgelt vähenenud. Kui võrrelda rahvaloenduse andmeid 1989. aasta omadega, siis on rahvaarv vähenenud 1,8 miljoni inimese võrra. Peapõhjus on sündimuse järsk kahanemine. Kui 1989. aastal tuli ühe naise kohta 2,18 last, siis 2002. aastal 1,3 last. Vanuseti domineerivad naised alates 33. eluaastast. Jätkub elanikkonna vananemine ja võimalik, et 20 aasta pärast on Venemaal pensionäre rohkem kui tööealisi. Juba praegu on naiste keskmine eluiga 72,4 ja meestel 50,8 aastat.

Soome-ugri ja samojeedi rahvad kuuluvad uurali rahvaste perre, kokku võiks lugeda üle 20 soome-ugri keele. Kokku on soome-ugrilasi u. 25 miljonit, neist omakorda 2,7 miljonit elab Venemaal. Tõsi, enamus soome-ugri rahvaid elab Venemaal. Venemaa soome-ugri rahvad on peaaegu kõige kiiremini maailma rahvaste ajaloo areenilt lahkuvad rahvad, näiteks mordvalaste arv on vähenenud 1,1 miljonilt 850.000-ni 12 aasta jooksul. Tegemist on omamoodi hiiliva genotsiidiga, kus üks rahvus lihtsalt lahkub, täiesti hääletult ja vabatahtlikult. Kahjuks kuuluvad selliste rahvaste hulka ka karjalased, vepslased.
Kasutatud kirjandus:

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar