reede, 16. aprill 2010

Toidupuudus

Toidupuudus on üks paljudest globaalprobleemidest. Nälg tähendab füsioloogilist vajadust süüa. Aga kui nälga pole võimalik kustutada? Tekib alatoitumus, mis tähendab, et õiged ning vajalikud toitained organismis puuduvad.
Näljahädad levivad põhiliselt Aafrikas, Lõuna- ja Ida- Aasias, Ladina- Ameerikas ja Kariibi mere piirkonnas, mõndades piirkondades Venemaal.



Aafrika on alati kannatanud perioodiliste põudade ja näljahädade käes. Põhilised põhjused, mis põhjustavad toidupuudust, on aastane vihma ärajäämine, napid toiduvarud, väheviljakas pinnas. Kestvad kodusõjad halvendavad olukorda veelgi.
1991.-1993. aasta kodusõjas Somaalias suri nälga arvatavasti 300 000 inimest, sest sõjaoht ei võimaldanud neile toiduabi kätte toimetada.

Etioopias tõi NSV Liidu abi lõpetamine, põud ja 1970.-1980. aastate kodusõda miljonitele inimestele näljasurma. Tänu Lääne ajakirjandusele sai kogu maailm sellest katastroofist teada. Rahvusvahelised abiorganisatsioonid, nagu Punane Rist ja Oxfram, 1985. aasta Live Aid popkontserdid ja paljude riikide valitsused saatsid nälja ohvritele suures ulatuses abi.

Toidupuuduse tagajärgedeks on füüsilise ja vaimse potentsiaali väljaarenemise pärssimine, väheneb riigi ressuss- inimkapital.



Sääraste probleemide vältimiseks tuleks arengumaades täiustada maaharimisviise- ja tehnloogiat, tuleks toitu toota pärmseentest, bakteritest, vetikatest.

Toidupuuduse käes kannatajaid aitavad järgmised riigid ja organisatsioonid: USA, Kanada, Jaapan, Austraalia, UNICEF, ÜRO, Euroopa Liit.

Kasutatud kirjandus:
http://www.slideshare.net/guestbb16f2/toidupuudus-maailmas
www.hot.ee/rbio121/GLOBAALPROBLEEMID.doc
1.pilt- http://www.miksike.ee/documents/main/referaadid/image330.gif
2. pilt- http://www.faqs.org/nutrition/images/nwaz_01_img0092.jpg

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar