neljapäev, 15. aprill 2010

Toidu raiskamine


Eetika Euroopa töörühma arvutuste järgi võiks Prantsusmaal raisatud toidu hulgaga toita ära sama palju inimesi kui on Kongo Demokraatlikus Vabariigis alatoitumuse all kannatajaid, ning Itaalias ära visatud toiduga võiks teha lõpu näljahädale Etioopias.Briti valitsusasutuste hinnangul visatakse seal ilmaasjata ära umbes üks kolmandik kogu toidust ja see läheb Briti tarbijatele maksma enam kui 13 miljardit eurot aastas.Toidu raiskamise eest on vastutavad ka supermarketid, kus enamik toitu on pakitud neljaliikmeliste perekondade jaoks, kuigi ligikaudu üks kolmandik eurooplastest elab üheliikmelises leibkonnas, ning kehvad ladustamistingimused ja toidu säilivuskuupäevade ebaselge märkimine äravisatava toidu hiigelkoguseid. Alles hiljuti jõudis Eesti meediasse uudis, et Rimi kaubanduskett viskab ära ligi 7 tonni toitu päevas. Rimi ei ole erand.

Uue uurimuse põhjal, mis viidi läbi ÜRO põllumajandus- ja toitlustusorganisatsiooni, Stockholmi Rahvusvahelise Veeinstituudi ja Rahvusvaheline poolt, visatakse prügikasti ligi pool maailmas toodetud toidust.Meie enda igapäevased toitumisharjumused annavad lähenevale toidukriisile tuult tiibadesse ja põhjustavad prügimäele ladustatuna omakorda ökoloogilisi probleeme.

Nagu raisatud toidust üksi oleks veel vähe, kulub minema visatud toidu valmistamiseks meeletutes kogustes vett. USA-s näiteks kulutatakse igal aastal just toidu raiskamise tõttu 40 biljonit liitrit vett. Selle veega oleks võimalik ära elada 500 miljonil perel.Veevarude väärtustamine on oluline, sest aastas liigub mageveejärvedesse, -jõgedesse ja veesoontesse tagasi ainult väga väike osa sealt võetud veest.Et inimesed saaksid nautida mugavustega elu, tuleb kulutada vähemalt 135l vett päevas. Samas maailma suurimad veeraiskajad Kanada ja Uus-Meremaa kulutavad keskmiselt 700l vett päevas inimese kohta.


Pilt:http://f.postimees.ee/f/2008/07/23/59259t40hd53e.jpg

Kasutatud info: http://www.bioneer.ee/bioneer/maailm/Pool_maailma_toidust_lõpetab_prügimäel.aid-1342

http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?id=322893

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar